Barbilla Nationalpark

Denna resa är en fantastisk upplevelse där ni får ett unikt möte med Barbillas nationalpark och den skyddade stammen av Cabécarindianer som lever här. Ni kommer under denna resa bland annat att få besöka en Cabécarfamilj i deras egna hem och göra en spännande hike i den orörda djungeln. Allt detta är möjligt då vår guide och värdinna i Barbilla heter Marine Hedström Rojas och är en svenska som bor och jobbar där sedan många år tillbaka. Marine och hennes man driver en fjärilsfarm på deras mysiga djungel Lodge som exporterar fjärilar runt om i hela världen, bland annat till fjärilshuset, Haga i Stockholm och Universeum i Göteborg. Vi kommer att få en vacker och utbildande rundtur i fjärilshuset bland de tusentals fjärilarna och pupporna. Marine har under åren blivit nära vän och byggt upp ett starkt förtroende hos ursprungsbefolkningen och nybyggare i området där hon bor och pratar nu flytande Engelska, Spanska, Svenska och Cabécarspåket.

2012 så slutförde hon ett SIDA projekt som hon drivit de senaste åren där hon varit projektledare i arbetet med att ta fram de sju första läroböckerna på Cabécarspråket och tillsammans med cabécarstammens äldre skriva ner traditionella mytberättelser och annat som rör den indianska traditionen. Tidigare fanns väldigt lite publicerat material om cabécarfolket skrivet för barn. Marine har även stöttat bygget av en ny skola för områdets nybyggar- och Cabécarbarn. Beroende på när man kommer på besök så gör man om möjligt ett besök i den lokala byskolan där man nu lär ut på både Spanska och Cabecarspråket. Vi kommer även att få göra besök hemma hos en Cabecarfamilj i deras hus, Jutsini för att få se hur de bor och lever, detta med Marine som tolk så vi kan kommunicera med dem och få lära oss mera om dem och de av er.

Men vi ska inte glömma den otroliga natur som omger oss i Barbillas djungel och vi kommer att få en guidad hikingtur ner till den vackra Tapirfloden där man kan bada i det klara vattnet. Under dessa dagar kan ni se mängder med djur allt från apor, tucan, papegojor, leguaner, sengångare och med lite tur även se jaguar eller andra av regnskogen stora kattdjur här.

Detta är en unik resa som bara ett fåtal personer i världen har gjort och kommer att få göra och vi jobbar starkt för att inte införa massturism till varken Barbillas nationalpark eller Cabecarfolket och tar därför inte emot för stora grupper eller för många personer per år på denna resa. Grupperna kan vara 2 till max 12 personer.

Under dessa tre dagar så ingår det boende i enklare men otroligt mysiga fäbodstugor på Hedströms Lodge mitt i djungeln. Hit tar ni er med djungeltaxi eller stor Jeep som ingår i paketet. Under hela er vistelse här så ingår det helpension; frukost, lunch och middag.

Dag 1: Middag på Lodgen och besök på fjärilsträdgård.
Dag 2: Frukost och lunch på Lodgen, middag hos en Cabecarfamilj.
Dag 3: Frukost och middag på Lodgen, lunch vid Tapirfloden under hiken.
Dag 4: Frukost på Lodgen och besök i lokala skolan innan avresa.
OBS! Detta schema kan ändras beroende på vilka veckodagar man kommer och hur vädret är när just ni är där.

Cabécarfolket

Det finns åtta indiangrupper (stammar) i Costa Rica varav cabécar är den största gruppen och utgör närmare 20 000 människor. Cabécar har lyckats bevara sin avskildhet och sitt relativa oberoende från europeisk påverkan ända fram till detta sekel. Vid kolonialtiden erövrade spanjorerna stora områden i Costa Rica, men den svårtillgängliga regnskogen med sina djupa dalar i detta område som idag är Barbillas nationalpark lyckades de aldrig ta sig in i. Spanjorerna mötte dessutom på stort motstånd av lokal befolkningen som hela tiden kom med starkt motstånd och brände till och med sina egna planteringar för att de inte skulle falla i Spanjorernas händer. Cabécar utgör därför idag det mest orörda ursprungsfolk i Costa Rica eftersom de i jämförelse med övriga indianbefolkningar i landet varit mest ”förskonade” från direkt kolonisering fram till senaste åren. I motsats till de flesta andra indianfolk i landet talar de fortfarande sitt eget språk och lever enligt kulturella livsmönster som skiljer dem från landets övriga befolkning. Cabécar bygger fortfarande sina naturbostäder och de lever i klaner som följer en matrilinjär härstamning, vilket betyder att man räknar sig som ”släkt” bara med ledet på sin mors sida, ett släktskapssystem som ofta ger kvinnan en högre status än i patrilinjära samhällen.

Barbilla nationalpark

Tack vare draghjälp från en rad svenska organisationer – kyrkliga, privata och statliga – fridlystes Barbilla efter flera års kamp och sega förhandlingar med costarikanska myndigheter. På 80- och 90 talet var Barbilla mera känt under det svenska kampanjnamnet Kyrkornas regnskog. Ingemar Hedström (Marines pappa) hade då tillsammans med några vänner startat en stiftelse (1990) och fick Costa Ricas miljöministers personliga uppdrag att presentera en nationalparksplan eftersom ministern också tyckte man borde fridlysa Barbilla. Vår egen Anna Lindh tog till skarp orda i ett brev till Costa Ricas myndigheter om att göra Barbilla till nationalpark, eftersom SIDA bistått med medel i projektet. Inom någon dag röstade då plötsligt Costaricanska parlamentet igenom att Barbilla skulle bli nationalpark och därmed skydd för den urskog som täcker 12 000 ha på karibiska sluttningen i Costa Rica, och Ingemar fick samtidigt det Nationella Miljöpriset för sina insatser. Barbilla är dock ingen isolerad urskogs-ö, utan den är omsluten av indianreservat och andra naturskyddsområden. Fortfarande strövar flera Jaguarer, Pantrar och pumor omkring i området och det ett bra tecken på att naturen är intakt och orörd.

Rundresa som inkluderar Barbilla: Äventyr och kultur.

Fler destinationer i Costa Rica

Carrillo

Playa Carrillo varje fiskares dröm! Carrillos lilla [...]

Tamarindo

Tamarindo Tamarindo är en av Costa Ricas [...]

San Jose

San Jose San Jose är Costa Ricas huvudstad och ligger [...]