Info om Costa Rica

Costa Rica – världens lyckligaste land

2009 så blev Costa Rica framtaget som världens lyckligaste land i en undersökning av Happy Planet Index och dess forskarteam från England.

En resa till Costa Rica är ett minne för livet. Den grönskande naturen, de härliga stränderna, det enorma djurlivet och inte minst den tillmötesgående befolkningen gör Costa Rica till ett exotiskt och storslaget resmål. Följ med på våra resor och upplev landets otroliga mångfald och rikedom!

Det första man ska lära sig innan man kommer till Costa Rica är hälsningsfrasen PURA VIDA! Direktöversatt så betyder det rent liv. Pura Vida används som hälsningsfras eller i svar på frågor gällande välmående. Costaricanerna är väldigt glada och trevliga och ett samtalsämne som alltid är populärt här är fotbolls-VM 1990 när Costa Rica slog ut Sverige i gruppspelet med 2-1 och Hernan Medford blev nationalhjälte då han gjorde båda de Costaricanska målen.

Costa Rica är ett litet land, bara 51100 kvadratkilometer stort, ungefär en niondel av Sverige. Costa Ricas befolkning är nästan hälften så stors som Sveriges, ca 4,5 miljoner. I huvudstaden San Jose (med förorter) så är mer än hälften av befolkningen bosatt. San Jose ligger mitt i landet på ca 1200 meters höjd över havet. Här ligger även den största internationella flygplatsen Juan Santamaria . Landet ligger endast 10 grader norr om ekvatorn och gränsar till Nicaragua i norr och Panama i söder, Stillahavet ligger väst om landet och Karibiska havet i öst. Landet har totalt 1 290 kilometer kustlinje så någon brist på stränder är det inte. Tvärs genom landet reser sig höga berg och vulkaner som är en liten del av den stora bergskedjan, Andean-Sierra Madre. Dessa höjdskillnader i kombination av de två världshaven ger Costa Rica ett oändligt utbud av olika klimat och naturförutsättningar i Costa Rica. Det finns 12 olika mikroklimat eller ”skogstyper”. Totalt så innehåller landet 5% av världens växtliv samt 6% av alla världens djurarter och ca 10% av alla fågelarter. Costa rica har bara två årstider, Torrperiod från december till april och regnperiod från maj till november. Temperaturen ligger kring 20-32 °C, med variationer beroende på årstiden och höjdskillnader. De högsta temperaturerna är i slutet av torrperioden. Dock är temperaturen i Costa Rica relativt jämn året om, det som påverkar mest är vilken höjd man befinner sig på med den högsta temperaturen långt ned och sedan sjunker den 4-7 °C per tusen meter. Costa Rica avskaffade militären redan 1948 efter ett kortare inbördeskrig för att prioritera uppbyggnaden av sitt land. Detta har lett till att Costa Rica är det mest välutvecklade landet i Centralamerika vad det gäller hög utbildningsnivå, välutvecklad infrastruktur samt låg brottslighet.

Det Costaricanska köket är smakrikt och milt kryddat med salt, peppar, koriander, vitlök och lime som huvudkryddor.

Nationalrätten är Gallo pinto (bokstavligt översatt ”prickig tupp”), en maträtt bestående av ris och svarta eller röda bönor kryddat med finhackad lök, vitlök, paprika och koriander. Gallo pinto är en typiskt Costaricansk frukost och serveras oftast med ägg och gräddfil. Riset och bönorna är huvudingrediensen i alla måltider under dagen men är olika tillagade, de serveras med kött, kyckling eller fisk och alltid med rikligt med grönsaker.

Ceviche är en annan väldigt populär rätt. Det är limegravad fisk som är kryddad med lök och koriander ”Costa Ricas sill”. Fisk och skaldjur är billigt här jämfört med Sverige och längst med kusterna så serveras det dagsfärskt och underbart god. Till efterrätt så kommer ofta den färska frukten fram.

Costa Rica är en stor producent av kaffe. Ibland annat Sverige kan du köpa kaffe härifrån. Costricanerna själva dricker väldigt svagt kaffe med mycket mjölk och socker. Men om du brygger själv eller ber om extra starkt kaffe så kommer du få ett underbart gott kaffe som är både nyrostat och malet.

Äventyren i Costa Rica är många och finns anpassade för alla åldrar, Canopy (linbana) uppe i trädtopparna mitt ute i regnskogen kan få det att kittlas i magen för de flesta. Att dra upp en fisk som väger mer än dig själv brukar också frambringa den känslan och att avsluta dagen med att åka tillbaka till hamnen över stillahavet i solnedgången och få följe av delfiner brukar inte försämra ens humör. Sola och bada på en av de många fina stränderna är alltid härligt, men varför inte prova på att vågsurfa en dag på stranden som omväxling? Vi har duktiga surflärare som hjälper er med allt för att ni ska bemästra vågorna. Vill ni ta det lite mer lugnt så kanske en tur till ett vulkaniskt spa passar bättre?

Länktips:

Visit Costa Rica
Allmän information om Costa Rica
Boktips:

Costa Rica från Eyewitness travel guides.
Författare: Christopher P Baker
Förlag: Dorling Kindersley Ltd