Information inför resan till Costa Rica

 

Costa Ricas väder och kläder under er resa: Vad gäller vädret så är det varmt och skönt i Costa Rica året om. På stranden är det 28-35 grader varmt hela dagarna och ca 22-28 på kvällarna. Temperaturerna är ungefär desamma året om. Så längst med kusterna behöver ni endast strandkläder. Men många av er kommer att besöka både vulkaner och regnskog som ligger på hög höjd, så ta med er långbyxor och en långärmad tröja tex, träningsoverall eller liknande då det kan bli ner mot 16-18 grader på kvällarna och blåsa mycket uppe i bergen.

På fötterna så behöver ni endast ha gymnastikskor, sandaler (flipflop) eller liknande under er resa. Så klart så kan det regna även i Costa Rica, framför allt i regnskogen så en regnponcho är bra att ha med sig. Ta inte regnställ då det blir för varmt.

Under era utflykter är det bra att ha med er en liten ryggsäck med regnponcho, vatten, myggspray, solkräm och en plastpåse att lägga mobil, kamera samt andra teknikprylar i om det skulle bli en regnskur under er utflykt. På stranden behövs normalt bara solkräm 30-50 och glöm inte att dricka mycket vatten.

Solskyddsfaktor: Vi rekommenderar solskydd 30-70 de första dagarna särskilt om ni ska ut på havet. Costa Rica ligger endast 10 grader norr om ekvatorn så solen är extremt stark här. Jämfört med Thailand som många besökt så ligger det 22 grader ifrån ekvatorn.

Valuta: Vad gäller pengar så fungerar det att handla med US Dollar och detta är bra att ta med sig som fickpengar. Sedan kan ni välja på att ta ut US Dollar eller den inhemska valutan, Colones i bankomaterna här i Costa Rica. 1000 Colones = 17.85 SEK / 1000 Colones = 1.6 USD (oktober 2022) Visakort och Mastercard fungerar överallt i Costa Rica och är säkert att använda, men glöm inte att ringa er bank och meddela att ni ska till Costa Rica då en del svenska kort är spärrade i Centralamerika. Ska ni gå på banken och ta ut pengar så behöver ni ha Pass med er som ID.

Vaccination: För att resa till Costa Rica så behöver man inte någon speciell vaccination. Men vi rekommenderar er stark att vart man än reser i världen så är det bra att ha Twinrix. Ni kan läsa mer om Twinrix genom att klicka här: Twinrix

Vad gäller malaria, denguefeber och Zika så existerar det i Costa Rica precis som i resten av tropikerna men det är ingen större spridning. Så att ha på sig myggmedel på kvällarna när solen går ner och om man är i regnskogar eller djungeln är ett bra alternativ för att vara på den säkra sidan för en billig penning. Myggmedel kan även köpas i Costa Rica och då heter det OFF och är en sprayburk mot mygg (använd ej OFF i ansiktet)

Biljett: Kontrollera att ditt namn på biljetten överensstämmer med stavningen i ditt pass.

Pass och Visum: Det är varje resenärs ansvar att se till att ha eventuellt erforderliga VISUM och GILTIGT PASS vid inresa till annat land. Svenska medborgare behöver inte visum för vistelse kortare än tre månader i Costa Rica. Passet måste gälla för hela den tid som man avser vistas i Costa Rica samt att du måste ha en giltig utresebiljett med dig för att få komma in i landet. För mer detaljerad information rörande inresebestämmelser, vänligen klicka på följande länk Sweden abroad. Det är resenärens ansvar att tillse att inresa och uppehälle i Costa Rica sker i enlighet med rådande bestämmelser.

Visum USA. För att resa in eller igenom USA krävs att ni innehar ett inresetillstånd så kallat ESTA. Detta kan ni skaffa er genom att klicka här: ESTA. En ansökan tar ca 5 minuter att genomföra och kostar 14 USD per person me kan ta upp till en vecka att få bekräftat. Detta inresetillstånd gäller i två år efter att det är utfärdat.

Visum Kanada. För att resa in eller igenom Kanada krävs att ni innehar ett inresetillstånd så kallat ETA. Detta kan ni skaffa er genom att klicka här: ETA. En ansökan tar ca 5 minuter att genomföra och kostar 7 Kanadensiska Dollar per person men kan ta upp till 72h att få bekräftad. Detta inresetillstånd gäller i fem år efter att det är utfärdat.

El och adaptrar: I Costa Rica så är det 110 V i väguttagen precis som i USA. Detta innebär att ni kommer behöva en adapter om ni vill ladda svenska elartiklar. Enklast är att inköpa adapter redan i Sverige hos närmaste elhandlare och är ni ute i sista minuten brukar man ofta kunna hitta adaptrar på flygplatsen.

Har ni några frågor inför er resa så bara hör av er till oss på costarica@swetours.com