Barbilla nationalpark

Ett unikt möte med Cabécarindianer

BARBILLA NATIONALPARK

Ett unikt möte med Cabecarindianerna i deras egna hem i Barbillas nationalpark. Här lever de fortfarande i enkla hyddor med jordstampat golv mitt i djungeln. Under denna paketresa på 4 dagar så får ni med svensk tolk besöka en indianfamilj i deras hem samt göra en vandring i den underbara regnskogen. 

Detta är en unik resa som bara ett fåtal personer i världen har gjort och kommer att få göra och här tas ni omhand av vår fantastiska värdinna och guide Marine som bott här sedan tidigt 2000-tal. Ni kommer att få bo med hennes familj på deras djungellodge med naturen som granne och här får ni avnjuta tre hemmalagade mål om dagen.

Här ingår det även tre utflykter där ett besök hos en indianfamilj av Cabecarstammen är höjdpunkten. Hit kommer ni då er värdinna Marine är en av få utomstående människor som har lärt sig deras språk och med hennes hjälp som tolk så kan ni prata med dem.
Ni får även göra en hike in i Barbillas nationalpark där ni kan se mängder med djur samt den vackra naturen. Ni får även göra ett besök i familjens fjärilsträdgård.

Pris: för 4 dagar från 8 495:- per vuxen i dubbelrum

Barn under 5år betalar = 4 995:- per person som 3-4 person med del i ett dubbelrum.

Följande ingår:

  • Svensk värdinna, guide och tolk!
  • Boende i stugor på Lodgen mitt i regnskogen.
  • Helpension; frukost, lunch och middag.
  • 3 utflykter. Ett besök hos en indianfamilj, en vandring i regnskogen
    samt ett besök i familjens fjärlishus. Allt med svensk guide.
Boka idag

DAG 1

Middag på Lodgen och besök i fjärilsträdgård.

Vi kommer att få en vacker och utbildande rundtur i fjärilshuset bland de tusentals fjärilarna och pupporna.

Måltider inkluderade: Lunch och middag.

OBS! Detta schema kan ändras beroende på vilka veckodagar man kommer och hur vädret är när just ni är där.

DAG 2

Besök och middag hos en Cabecarfamilj.

Ni kommer under denna resa bland annat att få besöka en Cabécarfamilj i deras egna hem och göra en spännande hike i den orörda djungeln. Allt detta är möjligt då vår guide och värdinna i Barbilla heter Marine Hedström Rojas och är en svenska som bor och jobbar där sedan många år tillbaka.

Måltider inkluderade: Frukost, Lunch, Middag

DAG 3

Vandring till Tapirfloden i Barbillas nationalpark.

Vi kommer att få en guidad hikingtur ner till den vackra Tapirfloden där man kan bada i det klara vattnet. Under dessa dagar kan ni se mängder med djur, allt från apor, tucaner, papegojor, leguaner, sengångare och med lite tur även se jaguar eller andra av regnskogens stora kattdjur här.

Måltider inkluderade: Frukost, Lunch, Middag

DAG 4

Frukost på Lodgen innan avresa.

Vila och promenader i trädgården och vid lunch så avgår färden tillbaka.

Måltider inkluderade: Frukost.

Cabécarfolket

Det finns åtta indiangrupper (stammar) i Costa Rica varav cabécar är den största gruppen och utgör närmare 20 000 människor. Cabécar har lyckats bevara sin avskildhet och sitt relativa oberoende från europeisk påverkan ända fram till detta sekel.

Vid kolonialtiden erövrade spanjorerna stora områden i Costa Rica, men den svårtillgängliga regnskogen med sina djupa dalar i detta område som idag är Barbillas nationalpark lyckades de aldrig ta sig in i. Spanjorerna mötte dessutom på stort motstånd av lokalbefolkningen som hela tiden kom med starkt motstånd och brände till och med sina egna planteringar för att de inte skulle falla i Spanjorernas händer. Cabécar utgör därför idag det mest orörda ursprungsfolk i Costa Rica eftersom de i jämförelse med övriga indianbefolkningar i landet varit mest ”förskonade” från direkt kolonisering fram till senaste åren.

I motsats till de flesta andra indianfolk i landet talar de fortfarande sitt eget språk och lever enligt kulturella livsmönster som skiljer dem från landets övriga befolkning. Cabécar bygger fortfarande sina naturbostäder och de lever i klaner som följer en matrilinjär härstamning, vilket betyder att man räknar sig som ”släkt” bara med ledet på sin mors sida, ett släktskapssystem som ofta ger kvinnan en högre status än i patrilinjära samhällen.

Barbilla nationalpark

Tack vare draghjälp från en rad svenska organisationer – kyrkliga, privata och statliga – fridlystes Barbilla efter flera års kamp och sega förhandlingar med costarikanska myndigheter. På 80- och 90 talen var Barbilla mer känt under det svenska kampanjnamnet ”Kyrkornas regnskog”.

Ingemar Hedström (Marines pappa) hade då tillsammans med några vänner startat en stiftelse (1990) och fick Costa Ricas miljöministers personliga uppdrag att presentera en nationalparksplan eftersom ministern också tyckte man borde fridlysa Barbilla. Vår egen Anna Lindh tog till skarp orda i ett brev till Costa Ricas myndigheter om att göra Barbilla till nationalpark, eftersom SIDA bistått med medel i projektet. Inom någon dag röstade då plötsligt Costaricanska parlamentet igenom att Barbilla skulle bli nationalpark och därmed skydd för den urskog som täcker 12 000 ha på karibiska sluttningen i Costa Rica, och Ingemar fick samtidigt det Nationella Miljöpriset för sina insatser.

Barbilla är dock ingen isolerad urskogs-ö, utan den är omsluten av indianreservat och andra naturskyddsområden. Fortfarande strövar flera jaguarer, pantrar och pumor omkring i området och det ett bra tecken på att naturen är intakt och orörd.

BOKA DIN RESA TILL BARBILLA NATIONALPARK

Fyll i formuläret till höger och få ett gratis prisförslag!

Har du några frågor? Kontakta oss!

costarica@swetours.com

Måndag - Fredag: 09.00 - 17.00 Costa Rica tid

    Avresa & hemresa

    Fyll i koden: captcha