Costa Ricas kaffeproduktion
Kaffeproduktionen började redan i början på 1700-talet i Costa Rica. Man började odla Arabica kaffeplantan uppe i bergen runt omkring huvudstaden San Jose och Central Valley. Här var det ultimata förhållanden för att odla kaffe då kaffeplantorna behöver ha näringsrik jord, hög höjd över havet samt både varmt och kallt klimat.
I början på 1830-talet exporterades kaffet till grannlandet Panama och sedan vidare till Chile där det packades om och fick det nya namnet, Café Chileno de Valparaiso. Detta sålde man sedan vidare till England. I mitten av 1800-talet så tog den engelska sjöfararen William Le Lacheur Lyonen med sig kaffe från Costa Rica hem till England och då fick engelsmännen upp ögonen för det Costaricanska kaffet och dess höga kvalitet. Efter detta var England den största inköparen av detta kaffe ända fram till andra världskriget.
I början på 1900-talet började Costa Ricas regering förstå vilken ekonomi det fanns i kaffeproduktionen och man började ge bort gratis mark till kaffebönder i utbyte mot en del av vinsten. Detta gjorde att kaffeproduktionen i landet ökade lavinartat och idag står kaffet för ca 11 % av Costa Ricas export inkomst.
Costaricanskt kaffe är idag klassat som ett av de bästa i världen och trots att landet är så litet som bara en tiondel av Sverige så är det Costa Rica nummer 13 av de länder i världen som producerar mest kaffe. 90% av allt kaffe går på export till hela världen men trots att landet har så stor kaffeproduktion så har 80-90% av alla landets ca 70 000 kaffebönder mindre än fem hektar land var.
Kravodlat eller Fair Trade kaffe och Kooperativ
Kravodlat och organiskt kaffe blir mer och mer populärt runt om i hela världen. Idag är ca 45 000 av alla landets kaffebönder med i något kooperativ som jobbar för Fair Trade organisationer för att få upp lönerna för de små företagen och deras personal så att de kan leva på att jobba med kaffe. Att odla organiskt eller kravodlat kaffe är svårare och plantorna genererar inte lika mycket kaffebönor vilket gör att lönsamheten går ner för den lilla kaffeproducenten som inte kan ställa krav på de som köper kaffebönorna. Men genom dessa kooperativ så går odlarna samman och får en stark röst ihop för att få skäligt betalt för sitt hårda jobb. Idag är de största kooperativen i Buenavista, Tilaran, Sarepiqui, coopeldos, Santa Elena (Monteverde) med flera. Dessa jobbar hårt för att få upp lönerna för producenterna, regnskogen, återplantering, naturvård, kvinnors rättigheter och utbildning i de små kaffeodlande byarna.
Man kan göra kaffeturer runt om i hela Costa Rica. Under dessa turer så får man följa kaffebönans resa om hur plantorna växer, och hur man plockar varje böna försiktigt för hand. Hur kaffet torkas, rostas och mals. Detta är en väldigt intressant och utbildande tur i kaffets liv och man brukar njuta lite extra nästa gång man tar sig en kopp kaffe när man förstår vilket otroligt jobb det ligger bakom detta innan vi kan dricka det hemma i Sverige.
- Kaffeplantage
- Kaffeplockare ute på fältet
- Ny plockade kaffebönor
Costaricanerna själva dricker ganska blaskigt bryggt kaffe men så fort man får det lite starkare så känner man hur otroligt gott kaffe det finns här i Costa Rica. Åker man på något av de caféer som ägs av någon kaffeproducent så kan man få det absolut bästa kaffet man någonsin har druckit. På torget i den lilla staden Santa Elena i Monteverde finns ett café som heter Beso Espresso som enligt mig gör kanske världens godaste kaffe latte och cappucino. Om ni kommer hit under er resa genom Costa Rica så får ni inte missa detta. Här väljer ni den kaffebönors blandning som passar just er och sedan brygger de kaffet till perfektion. Man kan även köpa alla deras kaffesorter i form av bönor, vill man ha de malda så maler de bönorna på plats.